HV-7: Red Dogwood – Hoa Sơn Thù Du Ðỏ

Recent Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26,

Red Dogwood
Hoa Sơn Thù Du Ðỏ

Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (1)

Hoa Dogwood thuộc về gia đình Cornaceae và chi Cornusn, tên tiếng Việt gọi Dogwood là hoa Sơn thù du, là những cánh hoa có hình dáng lạ.
.Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (9)

Dogwood là cây rụng lá trong tự nhiên, và thật sự hoa Dogwood là một cụm hoa nhỏ hơn, được bao quanh bởi bốn lá bắc lớn màu hồng, màu đỏ hay màu trắng mà thường bị nhầm lẫn là các cánh hoa. Lá bắc được sửa đổi lá trông giống như cánh hoa và những bông hoa thực tế là những đối tượng màu vàng xanh nhỏ ở trung tâm của hoa. Trong thời gian mùa xuân, các lá bắc là phần đầu tiên xuất hiện và sau đó dần dần những bông hoa thực sự nở ra để cho phép sự thụ tinh. Giai đoạn nở rộ của những bông hoa nhỏ là rất ngắn và ngay lập tức dẫn đến việc sản xuất các loại hạt.

Hoa Son Thu Du 2016 (11)

Cây Sơn thù du là một cây rụng lá sặc sỡ, nổi tiếng và được trồng rộng rãi trên toàn nước Mỹ có vinh dự là cây biểu tưởng của tiểu bang Missouri, cây tưởng niệm của New Jersey, và hoa của tiểu bang Virginia và Bắc Carolina (State flower). Có khoảng từ 30 đến 50 loại khác nhau cây Sơn Thù Du khắp thế giới. Trong số này, 15 cây có nguồn gốc từ Bắc Mỹ và Canada, phổ thông nhất là 3 loại hoa trắng, hồng và hồng đậm nhìn từ xa như màu đỏ.

Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (2)Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (3)

Chăm sóc cây hoa Dogwood

Trong điều kiện khí hậu thích hợp và chăm sóc tốt Dogwood sẽ sống tới 80 năm.

Hoa Dogwood 2014 (a) (32)Cây Dogwood có thể thích ứng với bất kỳ loại điều kiện đất đai và khí hậu, đất thoát nước tốt và hơi chua, đất mùn giàu dinh dưỡng là tốt nhất cho chúng phát triển.

Trong môi trường sống tự nhiên của chúng, Dogwood được tìm thấy trong khu vực bao quanh bởi cây lớn hơn. Một khu vực một phần rợp bóng là nơi tốt nhất cho việc phát triển một Dogwood.

Dogwood nên được trồng trong đất đào lên kết hợp với vôi, phân bón, phân hữu cơ. Tưới nước cho cây đầy đủ trong năm đầu tiên, khi cây bắt đầu trưởng thành, bạn có thể tưới nước theo nhu cầu. Thông thường, tưới nước hai lần một tuần là đủ để giữ đất ẩm. Cùng với tưới nước, áp dụng một lớp màng gỗ vụn phủ xung quanh gốc cây có thể giúp duy trì độ ẩm của đất. Cây phát triển tốt với một lớp phủ thường xuyên của một 3-4 lớp màng phủ hữu cơ. Lựa chọn bất kỳ loại màng phủ mà bạn muốn. Nhưng tránh sử dụng quá nhiều phân bón, vì nó có thể ức chế sự phát triển bình thường của cây.

Hoa Dogwood 2014 (7)Quá nhiều nước sẽ làm hỏng rễ gốc của nó.  Dogwoods không cần cắt tỉa nhiều. Người ta có thể đào tạo  khi cây còn trẻ và tỉa chúng để loại bỏ các chi nhánh bị thương, bị bệnh, hoặc bị nhiễm khuẩn. Tỉa chỉ trong mùa khi cây không hoạt động, trong mùa đông khi các cành đều trống không, và ngay trước khi chồi mới bắt đầu nảy mầm.

Nên cẩn thận: cây Dogwood là cây rất dễ bị bệnh. Các bệnh khác nhau tấn công hầu hết các phần của Dogwood; hoa, lá, cành, thân cây và rễ. Bệnh hoa và lá thường gặp là bệnh thán thư và đốm lá Septoria. Điểm màu là triệu chứng phổ biến và khi bệnh tiến triển, các cánh hoa  hoặc lá bắt đầu chuyển sang màu vàng và quăn. Nhiễm tăng trưởng mới phát triển với sự biến dạng hình dạng và màu sắc của nó. Thân cây và rễ có thể bị nhiễm một số loại nấm, dẫn đến ít hoa và rụng lá. Hầu hết các bệnh hoa Dogwood có thể được kiểm soát bằng cách phun thuốc diệt nấm thường xuyên.

Dogwood 2015

Truyền thuyết về hoa Sơn Thù Du

Pink Dogwood - sm -Hơn hai ngàn năm trước, ở Trung Đông có một loại cây đặc biệt rất cao to, thân thẳng, gỗ rắn chắc, bền bỉ hơn những loại cây khác. Vào thời ấy người ta đã dùng loại cây này để làm thập giá đóng đinh những tử tội. Họ cũng có một nhóm thợ rừng chuyên trách việc vào rừng để đốn loại cây này. 

Một hôm trưởng nhóm thợ rừng được lệnh phải cung cấp gấp một cây thập giá thật cao, thật nặng, thật chắc chắn để đóng đinh Vua dân Do Thái. Và lệnh này mau chóng được thực hiện… 

Ba ngày sau khi Chúa Giêsu chết trên cây thập giá, thì cả rừng cây đặc biệt nọ đều khô héo dần rồi tàn lụi…Nhiều năm sau, nơi cách rừng cũ mọc lên một loại cây mới, thân cành không cao, không thẳng, không khỏe nữa. Chúng nở hoa rất lạ, có loại trắng muốt, có loại cánh hoa đỏ hồng nhưng đặc biệt là bốn cánh hoa của chúng nở xòe ra tạo thành hình chữ thập, và nhụy hoa trông như một vương miện kết bằng gai. Tiếng Anh gọi loại cây này là Dogwood (gỗ chó), và dường như các nhà khoa học chưa tìm ra lý do tại sao người ta lại đặt cho nó cái tên xấu xí như vậy. Còn người Trung Quốc gọi nó là Sơn Thù Du

Về lai lịch của Sơn Thù Du, dân gian truyền tụng rằng lúc Chúa Giêsu đang hấp hối trên thập giá thì Ngài nghe tiếng cây gỗ khóc nỉ non. Thì ra cây gỗ tủi hổ và đau đớn vì đã dính líu vào tội ác hành hình Chúa. Chúa bèn an ủi nó: “Ta thấu hiểu lòng con. Ta ban ơn cho con từ nay sẽ không cò đủ to khỏe để người khác khỏi dùng con làm thập giá nữa. Con sẽ nở hoa, hai cánh ngắn và hai cánh dài. Nhụy của con sẽ giống như vương miện kết bằng gai”. 

Red Dogwood

Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (17)

The Dogwood is not the most popular or most common flowering tree, but it has still developed a certain mystique and mythology of its very own. People from all walks of life enjoy the beauty of the blooms and twisted branches. Yet some religious groups think the flower symbolizes a lot more than just the beauty of nature. Consider the religious symbolism of this flower and the other meanings you can draw from the petals and stamens.

Hoa Son Thu Du 2016 (3)Hoa Son Thu Du 2016 (4)

What Does the Dogwood Flower Mean?

None of the Dogwood species currently growing are native to the Middle East where Christianity first developed. However, the same symbolism is generally applied to all types of Dogwoods regardless of native status. This tree means:

 • Rebirth and resurrection, particularly through the story of Jesus Christ
 • Christianity as a whole
 • Pity and regret over a specific decision or a situation that was beyond your control
 • Durability and reliability
 • Strength and resilience
 • Purity, especially in a religious or spiritual sense
 • A signal of affection to someone who may not reciprocate it

Many cultures have interacted with tree for medicine or woodworking, yet there is relatively little symbolism related to this tree except for the Christian lore regarding it.

Etymological Meaning of the Dogwood Flower

All Dogwood trees fall into the Cornus genus. Most people use the common name for the Flowering Dogwood, or Cornus florida, that is native to North America. This variety has been bred extensively by gardeners to develop different flower colors. The European version was originally called a whipple-tree, which evolved into dog-tree and eventually Dogwood.

There’s no conclusive link between the name and anything to do with dogs, but some language experts claim the name comes from a misspelling of dagwood. Dags are sharpened bits of wood used as darts, arrow shafts, or skewers, and the wood of the Dogwood tree is ideal for this purpose.

Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (4)

Symbolism of the Dogwood Flower

The Dogwood is primarily a symbol of Christianity. Outside of that tradition, it is not considered a birth flower or used for arrangements. The dogwood has a long history in the United States. Its name supposedly arises from the extremely hard wood of its slender branches, which made it ideal for making ‘dags’ – daggers or skewers.

The North American Indians used its wood for arrows. Other smalls items requiring hard, strong wood like tool handles, wine or fruit presses, loom shuttles, mallets, butcher blocks, even knitting needles – anything requiring extremely durable and dense wood. This and other utilitarian information is what we can read about the dogwood in our science and botanical books. 

Pink Dogwood - sm 1 -

Its past, however, is far more noble and poetic than the mere utilitarian functions it came to serve. Long before the dogwood took its scientific name of cornus florida [flowered horn], in a less utilitarian age when the wonders of nature reminded man first and foremost of the Creator, the dogwood had a different significance. A legend was born that associated the dogwood with the Crucifixion of Christ. 

And what could be more natural? When the dogwood began to bloom so brilliantly and delicately in the Spring, the medieval man of Catholic Europe was immersed in the Passion of Our Lord Jesus Christ. Everything around him spoke to him of His bitter suffering and marvelous work of redemption. 

Each delicate white or pink blossom of the dogwood has the form of a cross – two long and two short petals. Look closely at a dogwood flower and you will see on the center of the outer edge of each petal there are small holes remindful of nail prints, and the tips of the petals are rusty on one side and brown-red on the other. It is not hard to imagine they represent the spikes that pierced the Hands and Feet of Our Lord on the Cross. And in the center of the flower there is a green cluster that recalls the crown of thorns.
.

Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (5)

And so the legend of the dogwood was born. This is one common version: 

At the time of Our Lord’s Crucifixion, the dogwood used to have the size of the oak and other forest trees. Because the wood was so firm and strong and there were few trees in the Middle East that were very large, it was chosen to be the wood for the crosses used in crucifixions of criminals. 

Thus, the wood of the cross that would bear Our Lord and Savior was made from the dogwood tree. To be used thus for such a cruel purpose, however, greatly distressed the tree. Sensing this, the crucified Christ said to it: 

“Because of your compassion and pity for My suffering, never again shall the dogwood tree grow large enough to be used as a cross. Henceforth, you shall be slender and bent and twisted and your blossoms shall be in the form of a cross. 

“On the outer edge of each petal there will be nail prints, and the center of the flower will resemble the cruel crown of thorns placed on My head, with bright red clusters once again recalling the blood I shed. Thus, all who see this will remember Me.” 

When and where the legend first appeared is unknown. But the “how” of its origin is clear. It was a spontaneous reaction of a people who were deeply familiar with the Life, Death and Resurrection of Our Lord, and who saw imprints of it everywhere in nature. It was a profound love of Christ that inspired the legend.

Dogwood 2015-2

Dogwood Flower Color Meanings

Most Dogwood flowers are pure white with rusty red spots around the edges of all four petals. The white color is considered a symbol of purity in Western culture, although it is the color of death in many Eastern cultures instead. Christian sources claim the rusty spots on the petals are the marks of the Crucifixion because they resemble blood.

Pink and dark red Dogwood varieties are also available that carry more love and passion symbolism, especially in the Victorian tradition of signaling love with the gift of a bloom from this tree.

Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (6)

Special Occasions for the Dogwood Flowers

Dogwood flowers are perfect for:

 • Recognizing a religious milestone like First Communion, Baptism, or Confirmation
 • Celebrating Easter and other Christian holidays
 • Teaching children about the Crucifixion
 • Offering your condolences to a family after a death
 • Giving to someone that might not return your feelings, especially in cases where roses and other love flowers are too direct

Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (7)Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (8)Red Dogwood is a photograph by Mh which was uploaded on April 9 - 2016 (10)

April 17th - 2016 (10)

April 17th - 2016 (9)

April 16 – 2016

Photos: hannahlinhflower-Hoa Dogwood trong vườn nhà
Words: LSV tổng hợp từ Wiki & Internet

Tài liệu tham khảo:

Wiki: Dogwood
 Winchester Tennessee
 The Legend of the Dogwood/Elaine M. Jordan
 caycanhngaynayvn
♦ Brooklyn Botanic Garden

 Flowers Meaning

Bài xem thêm:

Hoa Dogwood trong mưa và nắng.

White Dogwood - sm 4-

White Dogwood

This slideshow requires JavaScript.

White Dogwood - sm -