HV-8: sắc màu hoa păng xê

Recent Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26,

sắc màu hoa păng xê

Hoa păng xê là loài hoa tuyệt đẹp với muôn vàn sắc màu thật đa dạng và tương phản nhau rất dễ thương với những cánh óng ánh, mỏng mượt như nhung.

Păng xê là phiên âm từ chữ “pensée” trong tiếng Pháp hay “pansy” trong tiếng Anh. Tên khoa học Violatricolor L., hoa có 3 màu (tricolor) thuộc họ hoa tím Violet (Viola). Mỗi bông hoa có 3 màu là một tổ hợp ngẫu nhiên của các màu sắc tím, đỏ, vàng, đen, xanh, trắng, cam, nâu để tạo nên nhiều giống hoa với những màu sắc rất lạ.

Ngoài ra Păng xê còn được gọi bằng một số tên khác: Hoa tương tư, Từ la lan, Hoa học trò.

Viola tricolor

Trên thực tế các hoa Păng-xê là một loài hoa tinh tế thường như có một “khuôn mặt” trên hoa. Hoa Păng-xê có sự sống khá bền và là một “loài hoa cho tất cả các mùa.”, cùng một thời gian, Pansies có thể đang phát triển trong khu vườn mùa đông ở miền Nam hoặc Tây Nam và trong mùa hè ở miền Bắc.

Là những bông hoa thơm và ăn được, nhất là có thể do dễ trồng nên được mọi người yêu thích và phổ biến một cách rộng rãi.

Viola

Viola

Păng-xê trông như con buớm nhảy múa tung tăng, nếu được trồng xen kẻ nhiều màu, bướm păng xê như cùng nhau tạo thành vũ khúc trong gió. Vì thế Păng xê còn được gọi là Hoa Bướm, hoa păng-xê được tượng trưng cho lòng thủy chung.

Loài hoa này, các chú chim cũng yêu thích, nên thường đem hạt của hoa gieo khắp vườn; thỉnh thoảng bạn sẽ tình cờ nhận được vài hoa Păng-xê đâu đó dưới bước chân mình.

Mỗi tháng Tư hoa Păng-xê nở rộ rất đẹp.

Có một điều rất thú vị về hoa là loài hoa có khả năng “tự bảo vệ”. Vào cuối mùa hè, nếu điều kiện thời tiết không thuận lợi cho sự phát triển của hoa thì pansy có thể cho ra những nụ không bao giờ nở. Điều này làm cho nhị hoa rất gần với nhụy hoa trong cấu tạo bông.

sắc màu hoa păng xê 2014 (4)

Lịch sử

Hoa păng xê 2014.. (58)

Viola tricolor

Các hoa Păng-xê là một nhóm lớn hoa lai giống. Păng-xê có nguồn gốc từ Viola. Viola là một chi lớn chứa 500 loài theo Hortus thứ ba. Viola đã quen thuộc với người dân sống ở Hy Lạp trong thế kỷ thứ 4 trước Công nguyên.

Trung tâm xuất xứ của Viola là lục địa châu Âu. Viola tinh tế đã được trồng bởi người Hy Lạp như một loại thảo dược và sau này với hình dạng và màu sắc của hoa đã được William Shakespeare lấy cảm hứng viết và mô tả trong văn chương một cách lãng mạn.

Một thời gian sau thế kỷ thứ 4 trước Công nguyên ở châu Âu, một quan sát viên nhận thấy có một loài hoa tương tự như một viola nhưng đang phát triển mạnh trong đồng cỏ núi cao và trên những gò đá. Và có thể, một người sống ở Pháp đã đặt tên cho hoa là một Păng-xê hoang dã; vì “Păng-xê” được truy trở lại là “Pensée” từ tiếng Pháp, có nghĩa là “suy nghĩ” hoặc “nhớ” hay một cách văn hoa hơn là “tương tư”.

Viola altaica

fragrant Viola altaica

Ngày nay được gọi là Viola tricolor, hoa Păng-xê hoang dã đầu tiên này có hai sự khác biệt rõ ràng từ các viola. Viola tricolor đã phát triển từ mặt đất trên một thân chính và nhánh trên mặt đất. Viola trồng chi nhánh dưới mặt đất và chia sẻ cùng một gốc rễ. Các hoa Păng-xê hoang dã tròn, lớn hơn và nhiều hơn viola.

Nguồn gốc Păng-xê hiện nay bắt đầu vào thời Iver, Buckinghamshire, Anh. Trong đầu những năm 1800 Gambier và William Thompson bắt đầu khai thác được nhiều loài Viola khác nhau. Păng-xê đã được lai tạo bởi: Viola tricolor, Viola lutea thể vàng và Viola altacia là một loài hoa màu xanh có thể có nguồn gốc từ Nga.

Viola lutea

Viola lutea

Những nhà lai tạo chọn cây và kết hợp cho có được nhiều màu sắc, và tăng kích thước hoa nhưng kết quả ban đầu là tương tự như Viola tricolor.

Cho đến năm 1839, ông William Thompson mới lai tạo được một giống hoa không còn có dòng màu đen trên hoa gọi là “khuôn mặt” từ các loài mới V. x Wittrockiana, và đặt tên là “Medora”; Păng-xê này đã trở nên phổ biến  khắp châu Âu.

 Và vào thế kỷ 20, từ những phát hiện truyền lại của các bậc tiền bối, Tiến sĩ Charles Stewart, đã lai tao được các Păng-xê với màu sắc rõ ràng, và không có khuôn mặt màu đen trên hoa như ngày nay. 

Hoa Păng-xê (7)

Pansy 2014

“Medora”

Trong 50 năm qua phần lớn các giống Păng-xê đã được lai tạo bởi Đức, Hoa Kỳ và Nhật Bản. Màu sắc Păng-xê mới như sắc thái của màu hồng, kiểu dáng bicolor cam và rất nhiều màu sắc rực rở đã phát triển sự đa dạng của Păng-xê trong các khu vườn ở Bắc Mỹ và khắp nơi.

Một Păng-xê tím là biểu tượng của hoàng gia màu tím Canada. Các Păng-xê tím được chọn là biểu tượng quốc gia vì hai lý do: thứ nhất, bởi vì Păng-xê phát triển trên khắp Canada và thứ hai, vì hoa có ý nghĩa rất phù hợp với các nguyên tắc của Hoàng gia Tím là Tư pháp, từ thiện, tình yêu và Fidelity.

Hoa păng xê 2014.. (49)

Pansy

Hoa Tím Păng-xê

sắc màu hoa păng xê 2014 (5)

Viola cornuta

Hoa Păng-xê là cây thân thảo 1-2 năm, cao khoảng 30cm, gồm nhiều phân nhánh. Hoa đơn lẻ mọc trên cuống hoa, hoa to, cánh hoa hơi tròn, nhiều màu sắc đa dạng và tương phản nhau. Hoa thường có 5 cánh, 2 cánh trên cùng mọc xếp chồng lên nhau hướng lên trên, 2 cánh tiếp theo hướng sang 2 bên và 1 cánh hướng xuống dưới. Cây ưa thích khí hậu mát và ẩm, ánh sáng tự nhiên.
.
sắc màu hoa păng xê 2014 (25)sắc màu hoa păng xê 2014 (28a) -Hoa Pansy 2016  (1)Pansy 2014 Hoa păng xê 2014.. (60)Hoa păng xê 2014.. (69)Hoa Păng-xê (8)

Tên gọi và ý nghĩa

Hoa Păng-xê là một loài có rất nhiều tên gọi, mỗi tên gọi lại có một ý nghĩa khác nhau. Nó cũng mang bên mình nhiều truyền thuyết vô cùng thú vị.

”Những cánh hoa păng xê với ý nghĩa của sự hoài niệm” , William Shakespeare đã viết và mô tả hoa Păng xê như thế vì hoa vốn dĩ là một bông hoa màu trắng sữa nguyên thuỷ cho đến khi hoa bị trúng mũi tên của thần Tình Ái Cupid nhắm bắn vào và tạo cho hoa có nhiều màu sắc và đôi khi còn có ý nghĩa là “màu tím của vết thương tình yêu” từ mũi tên của thần Tình Ái Cupid.
.
Loài hoa với tên Păng-xê còn được biết đến là hoa với những “khuôn mặt của thiên thần”.
.
Hoa Pansy 2014
.
Ngày nay, hoa Bướm thường được trồng trong vườn, xuất xứ từ loài păng xê dại, mà thi hào Shakespeare của Anh từng gọi là “Tình yêu vu vơ”. Người đời đã yêu mến đặt cho loài hoa này nhiều biệt danh khác nhau, mà nổi bật nhất có lẽ là Thanh thản (Heartsease), bởi vì người ta tin rằng nếu bạn luôn giữ bên mình những cánh hoa này thì bạn sẽ chắc chắn nhận được tình yêu của người bạn yêu .
.
Ta gởi cho người vào dịp đầu năm 
Những đóa păng xê Vàng rực như tia nắng, tím ngắt như trời đêm
Những đoá hoa nhớ nhung … 
Và hãy gửi trở lại ta một ý nghĩ của người
.
Hoa păng xê 2014.. (56)

Păng-xê là một bông hoa tình yêu làm người ta liên tưởng đến thánh Valentine. Nước Anh thời Victoria hoa Păng-xê là biểu tượng cho lời nhắn nhủ thương nhớ “Thinking of you”. Păng-xê là một thành phần trong “Bùa Yêu” của người Celt ở Anh.

Chính Shakespeare cũng đã đưa ý tưởng này vào trong vở kịch nổi tiếng “Giấc Mộng Đêm Hè” – với vài giọt nước cốt hoa Păng-xê nhỏ lên mắt khi say ngủ, Titania đã yêu “sinh vật đầu tiên mà nàng nhìn thấy”.

Lại có một truyền thuyết cho rằng, Pensée là tên một sứ thần có tư duy sâu sắc và có cách ứng xử tế nhị. Ngày nay, người đàn ông nào tặng hoa Păng-xê cho một phụ nữ là có ý khẳng định tình cảm và hy vọng của mình. Còn người phụ nữ nào nhận hoa Păng-xê thì điều cô ấy muốn nói là: “Tôi đang trong sự mong chờ về một điều gì đó”.

Hoa păng xê 2014.. (70)

Hoa Păng-xê (7)

New Image

Hương thơm

Một số Păng-xê có hương thơm tinh tế. Một khi bạn đã xác định mùi và hương thơm Păng-xê, thì không thể nào quên, nhưng hương thơm của Păng-xê không phải là luôn luôn dễ dàng cảm nhận được.
Păng-xê dường như tỏa hương thơm hơn vào buổi sáng sớm và chiều tối.

Những bông hoa Păng-xê màu vàng hoặc màu xanh dường như có hương thơm mạnh.

Hương thơm tuyệt vời của Păng-xê có thể là một lý do khác mà Păng-xê tiếp tục được phát triển và phổ biến.

fragrant Viola altaica

Pansy (17)

Hoa păng xê 2014.. (36)

mh 907

Hoa Pansy -1

Gieo hạt

Hoa Pensée được trồng bằng hạt, giâm cành hoặc có thể bằng công nghệ cấy mô. Nhưng nhìn chung các nghệ nhân và nhà sản xuất hoa vẫn thích trồng Pensée từ hạt, vì mỗi lô hạt giống của loài hoa này luôn chứa đựng nhiều điều bất ngờ thú vị …

Cây Păng-xê dễ ươm trồng, dễ chăm sóc, rất thích hợp trồng thành khóm hoa trong vườn hoa.

Hoa Pensée cũng là nguồn cảm hứng của nhiều nhà thơ, nhạc sĩ. Hai bài hát về hoa Pensée rất nổi tiếng đó là: “Màu tím Pensée” và “Mùa Pensée nở” của Nhạc sĩ Ngọc Sơn  (1936) và nhạc sĩ Đài Phương Trang (1940).

Pansy (15)

Hoa Păng-xê cũng là một trong số ít loài hoa có thể ăn được. Do đó, hoa không chỉ được sử dụng để trang trí món ăn mà còn được dùng như một thành phần trong các món salad.

Khi mới nở, hương vị tinh túy của hoa Viola có thể được sử dụng để trang trí trên bánh kem, các món tráng miệng thơm, hay ướp hoa trong các loại trà. Các lá non có thể ăn sống hoặc nấu chín.

Những bông hoa và lá của cây “Rebecca, một trong những hoa violet Violetta, có một hương vị vani khác biệt.

Hoa Păng-xê (2)hoa-pc483ng-xc3aa-5

Hiện nay, người ta còn sử dụng hoa Păng-xê khô để trang trí trên các thiệp handmade vì hoa có cánh hoa mỏng và vẫn tươi màu sau khi làm khô.

Hoa păng xê 2014.. (23)Hoa Pensy 2014 (1)

April's Flowers in School Garden (7)

Trong y học

Cây Păng-xê (cả cây và hoa) được xem là một vị thuốc tại Châu Âu và được ghi chính thức trong Ph.Eur (Chế dược thư của Âu châu) dưới tên Violae herba cum flore.

Trong Y- dược dân gian :

  • Păng-xê được cho là có đặc tính xoa dịu, tẩy sạch và chống sưng, dùng rất công hiệu để trị những bệnh ngoài da như eczema, psoriasis và mụn trứng cá. Cây thường dùng trong các trường hợp lở chóc nơi đầu và lở ngứa của trẻ sơ sinh.
  • Hoa có chứa những chất nhày, giúp xoa dịu các cơn ho, khò khè do xuyễn.
  • Hoa cũng giúp chống sưng trong các trường hợp thấp khớp và gout, giúp hạ huyết áp và cholesterol.
  • Hoa còn có tác dụng lọc máu, nhuận tràng.

Theo một nghiên cứu tại Khoa Dược liệu, ĐH Uppsala, Trung Tâm Y Sinh học, Uppsala (Thụy Điển) thì một số cyclotides chiết từ hoa Păng-xê, được đặt tên là Vitri A, Vitri A varv A và Vitri varv E… có hoạt tính gây độc, diệt được các tế bào ung thư khi thử trên các dòng tế bào ung thư nơi người.

April's Flowers in School Garden (3)Hoa păng xê 2014.. (75)Hoa Pensy 2014 (4)

Pansy – Viola tricolor

The Pansy is a delicate looking flower often with a “face.” The pansy is quite durable and a “flower for all seasons.” Pansies are growing in gardens during the winter in the South or Southwest and during the summer in the North. The fragrant and edible blooms are desirable in gardens. Pansy popularity increases possible due to its ease of growing. Whether grown from seed or bedding plants, pansies are relatively disease and pest free blooming prolifically for the gardener’s enjoyment.

History

Wild Pansy

The history of the pansy is linked forever to the viola, its ancestor. viola is a large genus containing 500 species according to Hortus Third. Violas were familiar to people living in Greece in the 4th century B.C. The center of origin for violas was continental Europe. The hardy but delicate viola was cultivated by the Greeks for herbal medicinal use and much later inspired William Shakespeare to write of romance.

Some time after the 4th century B.C. in Europe, an acute observer noticed a plant similar to a viola but growing in open areas with more sunlight. This plant thrived in alpine meadows and on rocky ledges. Someone named this plant a wild pansy. Possibly, it was a person living in France who noticed this plant because the word pansy is traced back to the French word pensee, meaning thought or remembrance.

Viola tricolor

Now known as Viola tricolor, this early wild pansy had two clear differences from the viola. The plant grew from the ground on one main stem and branched above ground. Viola plants branch below ground with many plants sharing the same root system. The wild pansy bloom was larger and more round than violas.

Violas and wild pansies were cultivated in Europe by many gardeners. The origin of the plants we now call pansy began in Iver, Buckinghamshire, England. In the early 1800’s an inquisitive Lord Gambier and his gardener William Thompson began crossing various Viola species. Records tell us crosses were made among V. tricolor, V. Lutea and a blue flowered species possibly of Russian origin, V. altacia.

These breeders selected plants for unusual colors, color combinations and increasing flower size. The initial results were similar to the V. tricolor. History credits the gardener, William Thompson, with the discovery of a cross that began the new species V. x Wittrockiana. He found a bloom that no longer had lines of dark color on the flower but huge blocks of color on the lower petals called the “face.” Discovered in 1839 and named “Medora,” this pansy and its progeny became popular with gardeners and breeders throughout Europe.

Pansy 2014

clear pansies without a face

By 1850 many new strains of pansies were available to Europeans. Breeding occurred in England, Scotland and Switzerland. Hybridization was used to breed more plant vigor and flowers that had no dark blocks or lines. These clear pansies without a face were bred about the turn of the 20th century. Credit is given to a Scottish grower, Dr. Charles Stewart, for discovering the pansy with clear colors, no face.

Across the Atlantic, North American gardeners welcomed this newly bred flower. The pansy gained popularity rapidly. In an 1888 mail-order catalog, the pansy is described as “The most popular of all flowers grown from seed–our sales exceeding one hundred thousand packets a year.” That’s a lot of pansy seed, even in today’s market.

In the last 50 years much of the innovative pansy breeding has been in Germany, the United States and Japan. New pansy colors such as shades of pink, rose or orange and unusual bicolor designs have expanded the variety of pansies available to gardeners in North America. The diversity of pansies will flourish as pansy popularity continues to grow.

Hoa Păng-xê (3)

Description

Pansies are adaptable small, charming plants. At any time of the year, a pansy will be blooming prolifically outdoors someplace in North America. The vast majority of pansy bedding plants are grown in gardens for fall and winter blooms. Many regions in California grow pansies outdoors all year. It is certainly a “plant for all seasons.”

In the Midwest and South, a pansy is used as an annual. Most years a pansy will not overwinter in the Midwest and will not oversummer in the South. In other regions of temperate climate a pansy may be a perennial.

Pansy blooms are single with five petals that are rounded in shape. Pansy flowers have one of three basic color patterns. Blooms can be single, clear color, such as yellow or blue. A second pattern is a single color having black lines radiating from its center. these lines are called penciling and are similar to viola markings. The last type of flower is probably the one most familiar to home gardeners. The bloom of this type has a dark center called a “face.”

The pansy has one of the widest color ranges of any garden annual. Included in the wide color range are red, purple, blue, bronze, pink, black, yellow, white, lavender, orange, apricot and mahogany. the flowers may be of a single color or have two or three colors with a face.

The plant itself is compact, not more than 9 inches in both height and spread, and bears many stems. the medium green, coarsely notched leaves are oval or heart-shaped.

Hoa păng xê 2014.. (35)Hoa păng xê 2014.. (46) - Copy

Varieties

Gardeners can choose pansy varieties based on the size of bloom and color combination. The size of a pansy bloom will fall into three categories:

Large-3 to 4 inches (9 to 11.5 cm.)Medium-2 to 3 inches (6 to 9 cm.)Multiflora-1 to 2 inches (4 to 6 cm.)

Following is a list of cultivars based on flower size. the cultivars are listed in alphabetical order by name of series. A series has similar plant qualities in different colors. Each series differs in the number of colors and patterns available.

Large

Large Pansy

Large Pansy

Accord series-Introduced in 1992, these pansies have large blooms on short sturdy stems. There are eight single colors, both faced and clear, and a mix. Abundant blooms are produced on strong plants.

Lyric series-Freedom of bloom and weather tolerance are two qualities of the Lyric series. It is available in five colors, all faced, or in a mix. It was bred in 1985.

Majestic Giant series-This series has withstood the test of time. Majestic Giant Mix and Majestic Giant White Face were 1966 All-America Selections Winners. The series has a free-flowering habit and stands up to heat and cold particularly well. There are six colors and a mix, all with faces.

Medallion series-The pansies in the Medallion series have extra large flowers in six colors, and a mixture. All have the pansy face.

Swiss Giants-Swiss Giant is an old-fashioned European pansy bred in Switzerland. The large flowers on long stems are good for cut flower bouquets. Many of today’s hybrid varieties were developed from Swiss Giants.

Medium

sắc màu hoa păng xê 2014 (31)Crown series-All clear colors, no faces adorn the nine colors and mixture of the Crown series. All are early flowering and bright spring colors.

Imperial series-A series prized for its non-fading colors and vigorous growth. Most of the blooms are faced. A longstanding favorite of gardeners is imperial Blue, an All-American Selections Winner in 1975. There are unique colors in this series such as pink shades.

Joker series-The striking color combination of Jolly Joker garnered it an A.A.S. Award in 1990. This pansy is a velvety purple with orange face. The plant has a compact habit and may grow 8 inches wide.

Roc series-This unusual name has two meanings – Roc refers to V. x Wittrockiana, the pansy botanical species. Roc also refers to the rock solid garden performance. Introduced in 1985, the Roc series contains nine colors with or without a face.

Springtime series-This series has a wide rainbow of 17 colors. The plants are heat and cold tolerant, resulting in a reliable performance.

Multiflora

Crystal Bowl series-All are clear colors without a face. There are eleven colors in this series. The compact plants do not sprawl in the garden.

Pansy (22)Maxim series-The fourteen Maxim colors have faced flowers that bloom prolifically on compact plants. One of the series, Maxim Marina, is an A.A.S. 1991 Bedding Plant Winner. Its unusual flower color is light blue with a dark blue face that is outlined in white. All Maxims heat and cold tolerance.

Padparadja is a 1991 A.A.S. Winner named for the rare brilliant orange sapphire. The blooms do not fade under heat stress.

Universal series-These pansies have masses of early blooming flowers that may be clear colors or faced. There are 13 colors and a mixture. The plants have proven to be cold tolerant during southern winter conditions and heat tolerant in northern summers.

Hoa păng xê 2014.. (44a)

Fragrance

fragrant Viola altaica

fragrant Viola altaica

Another quality of interest to gardeners is fragrance. Some pansies have a delicate perfume-like aroma. Once you have smelled and identified the pansy scent, it is unforgettable, but it is not always easy to perceive. Pansies seem to exude more fragrance at early morning and dusk.

To have fragrant pansies in your garden, grow or buy the most aromatic pansies. The yellow or blue pansy flowers seem to have the strongest scent. Second, you may wish to grow yellow or blue pansies in mass plantings or numerous plants in a patio container. The idea is to concentrate the bouquet of many plants in one area. Lastly, go in search of the fragrance. Lean down to the plants to encounter this subtle pansy aroma. This wonderful fragrance may be another reason that pansies continue to increase in popularity.

Culture

Plan to sow pansy seeds indoors in the North about six to eight weeks prior to setting out. Pansies thrive in cool weather and will tolerate light frost or cold night temperatures.

Pansies can be grown very successfully in the South for fall and winter flowering. Sow seed indoors in mid-summer, six to eight weeks before transplanting. The pansies can be transplanted into the garden once the summer heat has been broken and cooler weather arrives.

Pansy (16)

Sow Seeds

Whether gardening in the north or south, the basic recipe to start pansy seed indoors remains the same. Start seeds in a clean container filled with a soilless germinating mixture. This will help prevent any problems with the fungi that cause seedlings to die from damping-off. The germinating mixture temperature should be about 60-65�F. If the air temperature is about 70-75�F. indoors, this temperature is fine for pansy germination because the mixture is always cooler than air temperature. Sow seed about 1/8 inch deep, cover lightly with the mixture, water gently, and thoroughly. Pansies need darkness to germinate. Experienced hands at seed starting often wrap the seed flat or container with plastic then cover it with damp folded newspaper. This doesn’t mean the seed flat can then be ignored. check daily to determine if the mixture is still moist. Do not let it dry out. Gently add moisture to the soil with a mister or fine spray. Germination should occur in 10-20 days. As soon as the first tiny green shoots emerge, remove newspaper and plastic and move flats to a cool room with bright light.

Allow young seedlings to grow in a bright location. When seedlings have two sets of leaves, gently pull them apart and plant into a larger container–about 2 inches. Place pansy plants in a sunny location, grow cool (50-60�F.) and feed with a diluted water soluble fertilizer.

Bedding Plants

Hoa păng xêGardeners who seek instant color in their garden will find packs and flats of pansies at their local nursery or garden center. Select the flower colors that suit your garden design. Choose plants that are stocky with dark green foliage. If there are just a few blooms but many buds, this is the right plant for your garden.

Bedding plants need the same soil preparation and garden care as do pansies grown from seed. Pansies perform best in a garden location that receives morning sun and has well-draining soil. If the soil is not ideal, it may be amended to increase drainage.

Planting

Use the same procedure for planting bedding plants. Space the holes about six to ten inches apart.

If you have not added organic matter to your soil to boost fertility, now is the time to add fertilizer. A granular or time release fertilizer can be incorporated into the garden soil as you are planting the pansies. By adding a granular fertilizer now, food is easily provided for the plants’ long term garden performance.

The final step is to water the newly planted pansies thoroughly. Moving the pansies from container to garden is a stress on the plants; it is crucial that they receive plenty of water during this adjustment period.

Growing On

Pansy (4)If pansies fail to thrive it is often because neither nature nor the gardener provided enough water. Mulching around the pansies with 2 inches of organic material will help conserve moisture, and reduce weed growth. Water the soil (not the plant leaves) deeply.

The most popular annual to beautify gardens in the Southeast during the winter is the pansy. If there is a sudden winter cold snap and pansies freeze there is a chance they will not die. Many hybrid pansies have a high tolerance for cold, can be frozen quite solid and the plants will not die. You may notice a purple cast to the pansy leaves. This is a sign of stress and can be a result of cold temperatures.

Diseases

It is relatively easy to keep pansies free from damage caused by diseases and pests. Here a re a few of the more common problems that may be encountered.

Root rot-The first sign of root rot is yellow leaves. The plant then becomes stunted or dwarfed in stature.

Leaf spot-Leaves will develop spots of red, brown or yellow.

Pansy (24)Mildew-Plants show white powdery deposits on leaf and stem surfaces. Plant leaves and stem may become stunted and brittle. Growing plants where they will receive adequate air circulation may prevent mildew.

The above diseases are best controlled by prevention. Check plants frequently during wet or humid weather as this is often when the first sign of disease appears. Avoid overhead watering which keeps leaves wet, providing an environment in which the diseases can flourish.

Pests

There are three pests which may harm pansies.

Aphids-These tiny soft bodied insects cluster on the growing tips of leaves and flower stems, sucking plant juices. The plants become stunted and deformed.

Spider Mites-These tiny insects also feed on plant juices. Pansy leaves will turn yellow and eventually drop off.

Slugs-These worm-like creatures feed on plant leaves and stems, often at night.

If any of these pests become severe problems, there are organic and inorganic solutions.

Mau tim Păng-xê (1)Hoa păng xê 2014.. (29)

Hoa Păng-xê xinh đẹp,

Hoa Păng-xê loại cánh nhỏ, thật nhỏ bé, mong manh….Păng-xê :”màu tím của vết thương yêu”…..không hiểu sao những cánh hoa nhỏ bé và mong manh ấy đã in sâu vào tâm trí tôi tự lúc nào…..nói đến các loài hoa, nếu như tôi không nhắc đến Păng-xê, tôi cảm thấy tôi đã có lỗi đối với người bạn tâm tình này….

” Tên hoa Pensée có nguồn gốc từ tiếng Pháp là “nỗi nhớ nhung, tơ tưởng, tương tư”, với thông điệp là “Nhớ về ai… (Thinking of You); Người đã chiếm giữ mọi ý nghĩ của tôi”…

Pensée còn có nghĩa là “Sự thanh thản”, là biểu tượng cho “vật kỷ niệm”.

Hoa Păng-xê còn được người Việt mình biết đến với tên “Hoa Học Trò”, vì học trò ở tuổi mộng mơ, thích ép cánh hoa này trong sách, mơ mộng một mối tình đầu chưa đến…..

Hoa Păng-xê xinh đẹp
Đủ màu xanh, tím, vàng…
Như cầu vồng bảy sắc
Nhuộm hoàng hôn mênh mang.

(Thomas J.Ouseley)..

Hoa Păng-xê (8) - CopyHoa Păng-xê

Gửi tặng em hoa Păng-xê tươi trẻ
Vàng như ánh dương, tím tựa màn đêm
Kỷ niệm ùa về khúc hát dịu êm
Bằng ánh sáng dịu dàng và dào dạt.
Những giấc mơ hoang những ngày tẻ nhạt
Tiếc nuối vô bờ hoài niệm khôn nguôi
Với Păng-xê xin được nói cùng người
Hoa thanh thản một trái tim thi sĩ
Hoa khơi gợi một hướng về suy nghĩ
Hãy nhận và trao yêu quý ngọt ngào.

Nguồn: hkt.vn.net

sắc màu hoa păng xê 2014 (2)

April 1 – 2014

Ðang chụp hình hoa đào trên cao, tôi lại tình cờ vướng mắt mình vào cánh hoa bé nhỏ pensée dưới chân mình, nên đã có được album này chia sẻ đến tất cả!

Các bạn cũng có thể tìm hiểu hay xem hình hoa đào trong trang: Hoa Anh đào và sự sống mong manh, và trong trang: http: /cotg-30-hoa-anh-dao-nhat/.

Xin chúc tất cả một ngày mới nhiều niềm vui và an lành.

(LSV)

Hoa Pensy 2014 (2)

Photos: hannahlinhflower
Words: LSV tổng hợp từ Wiki & Internet

Tài liệu tham khảo:

  • Wiki: Pansy, Viola tricolor, Viola altaica, Viola lutea.
  • Aggie Horticulture
  • Master Gardener
  • Search

Màu tím pensée

  
Uploaded by Tran Nang Phung